
Tenis sporu, tüm dünyada hem varlığını hem de kendini kanıtlamış ve her alanda turnuvaları olan, aktif, global olarak oynanan bir spor dalıdır. Tenis sporu yaklaşık olarak 13.yüzyıldan beri varlığını sürdürerek bugünkü tarihe kadar gelen bir spordur. Tüm dünyada ya da her ülkeden, her yaştan, her seviyeden, oyuncu tenis sporuna başlayabilmektedir. Tenis sporunun keşfedildiği ilk zamanlarda 1 günün 24 saat olması baz alınarak önce 12, sonra 6 ve en sonda 3 dizi üzerine setler kurularak oynanmıştır. Zaman geçtikçe de bu sayılar günün her bir saatinin dörde bölünmesi ile beraber 15, 30, 40 ve 60 sayıları çerçevesine oturtulmuş, planlanmıştır. Sayı sistemindeki yapılan değişiklik ve düzenleme ise tam olarak 18.yüzyılda tamamlanmış ve bir üzene koyulmuştur. Tenis, raket ve lastik malzemesinden oluşan bir top ile beraber iki ya da dört kişi ile beraber oynanmakta olan bir spor dalıdır. Kurallara uygun olunması kaydı ile teniste maç sonunda en çok puanı kazanmış olan takım ya da oyuncu maçı kazanmış ve galip gelmiş olur. Tenis sözcüğünün etimolojisi ise Anglo-Fransızca olmak üzere “tenetz” sözcüğüne dayanmaktadır. Fransa’da “Avuç İçi Oyunu” olarak adlandırılan tenis, gün geçtikçe bugünkü adını almayı başarmıştır.
Tenis Sporunda Sağlık Risklerini Engellemek İçin Ne Yapılmalı?
Tenis, ani refleks hareketleri olan ve koşu gerektiren bir spordur. Maçın bir anı oldukça sakin geçerken diğer bir anı ise oldukça yoğun ve oldukça tempolu geçebilmektedir. Bu tür sorunlarda ortaya çıkabilecek her türlü sağlık problemleri de doğabiliyor. Bu sağlık problemlerinin önlenebilmesi için ayakkabı tercihinin doğru yapılması ve bu ayakkabı tabanlarının tenis maçlarının oynandığı kort zeminleri ile uyumlu olması gerekmektedir.
Tenis Kıyafetlerinin Üretimi Esnasında Göz Önüne Alınan Durumlar Nelerdir?
Tenis kıyafetlerinin üretimi esnasında bir takım durumlar göz önüne alınmaktadır. Tenis müsabaka ve antrenmanları açık havada, kort adı verilen zeminlerde yapılmaktadır. Kot adı verilen zeminler belirli ölçülere sahip olan ve dikdörtgen biçiminde olan sahalardır. Buna istinaden kıyafetlerin üretiminde kumaşların doğru bir şekilde seçilmesi gerekiyor. Açık havada oyuncuların yüksek güneş ışınları yani UV ışınlarından korunması için kumaşlarında da UV ışınına karşı korumalı olup, kıyafet üretimi o kumaşlardan gerçekleştirilmelidir.